zondag 31 mei 2009

Top 5 albums

Mijn persoonlijke top 5 albums aller tijden.

5. My Bloody Valentine - Loveless









Hét shoegaze album bij uitstek en de tot nu toe laatste plaat van de Britse band My Bloody Valentine. Loveless is een en al schoonheid. Verborgen schoonheid wel. De stemmen en melodieen zitten constant verborgen tussen lagen gitaarbrei. De sound van het album is fenomenaal, een legendarische album op vlak van gitaargeluid.












4. Wu-Tang Clan - 36 Chambers (Enter the Wu-Tang)








Het eerste album van de Amerikaanse hiphop bende the Wu-Tang Clan en direct een enorme voltreffer. De titel van het album komt van de kung-fu-film The 36th Chamber of Shaolin en het album zelf zit vol samples uit die film. Het album werd volledig geproducet door de RZA, de onuitgesproken leider van de Wu-Tang bende, en werd een van de meest invloedrijke hiphop albums aller tijden. Andere originele Wu-Tang leden die mee hebben gewerkt aan 36 Chambers zijn Method Man, Ol' Dirty Bastard, GZA, Raekwon, Inspectah Deck, U-God, Masta Killa en Ghostface Killah.




3. dEUS - The Ideal Crash








Het derde studio album en hun meest complete. Het album bevat een perfecte mix van de experimenteerdrift en chaos van de twee eerdere albums (Worst Case Scenario, In a Bar under the Sea) en de latere albums die meer strakke (saaie) poprock nummers bevatten. dEUS was nog niet helemaal Tom Barman's ego project alleen. De invloed van Craig Ward en de aanwezigheid van Danny Mommens en Jules Deborghere, die toen allen nog deel uitmaakten van dEUS (maar niet voor lang meer), zorgt ervoor dat dit een perfecte smoothe plaat is die toch ook nog genoeg weerhaken bevat om interessant te blijven. Alle nummers op de plaat zijn evenwichtig uitgebalanceerde voltreffers en het is een album dat wanneer je het volledig beluisterd het best tot zijn recht komt.




2. Women - Women








Op twee is een zeer recent album gestrand. De debuutplaat van de Canadese band Women dateert van 2008. Het album is duidelijk al knippend en plakkend gemaakt met verschillende opnames met verschillende klankkleur die in een geheel werden gegoten. Deze aanpak werkt. Er is geen enkel echt glad geproducet nummer op deze plaat maar de ene keer hoor je een redelijk duidelijke opgenomen en gemixt nummer dat dan overvloeit in een deel dat opgenomen lijkt met een gsm of een tapedeck. De band wisselt ook heel mooie riedels af met stuurloze noise, simpele popstructuren met experimentele composities. Kortom popmuziek hoe ze zou moeten zijn anno 2008.




1. Sonic Youth - Daydream Nation









Hier hoeven niet te veel woorden aan vuil gemaakt te worden. Van de hoes (een schilderij van Richter) tot de sound, van het eerste tot het laatste nummer, alles klopt op deze plaat. Dit album markeert een hoogtepunt in Sonic Youth zoektocht naar een mix tussen avantgardistische gitaarmuziek en eerder klassieke poprock.
Twaalf nummers, afwisselend gezongen door Kim Gordon, Thurston Moore en Lee Ronaldo, waarvan het laatste nummer een beklijvende trilogie is die zich ontvouwt als hét hoogtepunt van dit hoogtepunt in de geschiedenis van moderne muziek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten