zondag 31 mei 2009

Top 5 albums

Mijn persoonlijke top 5 albums aller tijden.

5. My Bloody Valentine - Loveless









Hét shoegaze album bij uitstek en de tot nu toe laatste plaat van de Britse band My Bloody Valentine. Loveless is een en al schoonheid. Verborgen schoonheid wel. De stemmen en melodieen zitten constant verborgen tussen lagen gitaarbrei. De sound van het album is fenomenaal, een legendarische album op vlak van gitaargeluid.












4. Wu-Tang Clan - 36 Chambers (Enter the Wu-Tang)








Het eerste album van de Amerikaanse hiphop bende the Wu-Tang Clan en direct een enorme voltreffer. De titel van het album komt van de kung-fu-film The 36th Chamber of Shaolin en het album zelf zit vol samples uit die film. Het album werd volledig geproducet door de RZA, de onuitgesproken leider van de Wu-Tang bende, en werd een van de meest invloedrijke hiphop albums aller tijden. Andere originele Wu-Tang leden die mee hebben gewerkt aan 36 Chambers zijn Method Man, Ol' Dirty Bastard, GZA, Raekwon, Inspectah Deck, U-God, Masta Killa en Ghostface Killah.




3. dEUS - The Ideal Crash








Het derde studio album en hun meest complete. Het album bevat een perfecte mix van de experimenteerdrift en chaos van de twee eerdere albums (Worst Case Scenario, In a Bar under the Sea) en de latere albums die meer strakke (saaie) poprock nummers bevatten. dEUS was nog niet helemaal Tom Barman's ego project alleen. De invloed van Craig Ward en de aanwezigheid van Danny Mommens en Jules Deborghere, die toen allen nog deel uitmaakten van dEUS (maar niet voor lang meer), zorgt ervoor dat dit een perfecte smoothe plaat is die toch ook nog genoeg weerhaken bevat om interessant te blijven. Alle nummers op de plaat zijn evenwichtig uitgebalanceerde voltreffers en het is een album dat wanneer je het volledig beluisterd het best tot zijn recht komt.




2. Women - Women








Op twee is een zeer recent album gestrand. De debuutplaat van de Canadese band Women dateert van 2008. Het album is duidelijk al knippend en plakkend gemaakt met verschillende opnames met verschillende klankkleur die in een geheel werden gegoten. Deze aanpak werkt. Er is geen enkel echt glad geproducet nummer op deze plaat maar de ene keer hoor je een redelijk duidelijke opgenomen en gemixt nummer dat dan overvloeit in een deel dat opgenomen lijkt met een gsm of een tapedeck. De band wisselt ook heel mooie riedels af met stuurloze noise, simpele popstructuren met experimentele composities. Kortom popmuziek hoe ze zou moeten zijn anno 2008.




1. Sonic Youth - Daydream Nation









Hier hoeven niet te veel woorden aan vuil gemaakt te worden. Van de hoes (een schilderij van Richter) tot de sound, van het eerste tot het laatste nummer, alles klopt op deze plaat. Dit album markeert een hoogtepunt in Sonic Youth zoektocht naar een mix tussen avantgardistische gitaarmuziek en eerder klassieke poprock.
Twaalf nummers, afwisselend gezongen door Kim Gordon, Thurston Moore en Lee Ronaldo, waarvan het laatste nummer een beklijvende trilogie is die zich ontvouwt als hét hoogtepunt van dit hoogtepunt in de geschiedenis van moderne muziek.

zaterdag 23 mei 2009

Clint

Een legendarische scene.


Deerhoof

In onze reeks: bands met 'deer' in de naam.


donderdag 21 mei 2009

Hans Theys komt ietsje te laat op bezoek


De website van Hans Theys. Een pracht aan informatie over hedendaagse kunst in Belgie. Theys is geen droge kunsttheoreticus maar treedt in dialoog met de kunstenaars en doet dit met een zeer frisse visie.

Zeker de moeite te bekijken zijn de artikels over Dennis Tyfus, Vaast Colson en Walter Swennen.


(tekening van Dennis Tyfus)

dinsdag 19 mei 2009

Lightning Bolt

Beste optreden dat ik ooit zag; Lightning Bolt in Scheld'apen

Fantastische band. Bas/drum tandem.





maandag 18 mei 2009

Stoelen die gemaakt zijn uit gerecycleerd materiaal

Lepels, vorken en messen, Oude badkuip

Oude kogelhulzen

Touw, PVC buizen, Kleren

Oude lipjes van blikken

Potloden

Kurk

Spijkers en hout

Sliding House, dRMM

Sliding house van het Londens architectenbureau dRMM.
Even wachten en de hele buitenste schil schuift naar voor of achter en onthult een glazen woonserre.


Filmpje
Presentatiefiche





bureau dRMM

Vouwbare muurtrap

Vouwbare muurtrap van designer Aaron Tang. De designer ziet deze trap als een nieuwe deur: “an element of a wall that allowed passageway to another environment when opened and restricted passageway when closed.”
De trap kan worden opgevouwen wanneer op het onderste level plaats nodig is, of wanneer de toegang tot het bovenste level moet afgesloten worden.
De designer heeft er ook op gelet dat zijn trap zowel van boven als van onder kan opengeschoven of dichtgeschoven worden.

vrijdag 15 mei 2009

Een mooie site

Gerard Herman is een zeer talentvolle tekenaar afkomstig uit Kapellen.
Hij studeert vrije grafiek aan het KASK in gent.

Hij heeft een mooie site www.gerardherman.tk

Zelfhelend, buigbaar beton

Eerder was er buigbaar beton, later lichtdoorlatend beton en nu zelfhelend, buigbaar beton. Een team uit Michigan vond een nieuw type beton dat kan gebogen worden onder druk en tegelijk zichzelf repareert. Door de druk vormen zich kleine scheurtjes die zichzelf dichten onder invloed van calciumcarbonaat (kalksteen) uit regen en koolstofdioxide.
"A slab of self-healing concrete bends under 5 percent tensile strain, the force needed to stretch a material by 5 percent of its initial size. While ordinary concrete would crumble under such pressure, the new material forms micro-cracks that can then auto-seal after being exposed to water and carbon dioxide"


zondag 10 mei 2009

Mobiele wand

Scheidingswanden gemaakt uit stof of papier (dus zeer makkelijk te verplaatsen). Door materiaalkeuze zijn ze flexibel en lichtdoorlatend. Er is ook een mogelijkheid om verschillende wanden aan elkaar te schakelen.
Ze worden gemaakt in verschillende hoogtes: tot 3.00 m hoog.
Ideaal voor grote open ruimtes.




producent

Tegels

Tegels met spaghettiknooppunten van grote, belangrijke steden. Een beetje als het spel Carcassonne..
meer carcassonne




nog meer tegels

Plinten

Slimme plinten en mooie stopcontacten of lichtschakelaars van Gilles Belley. Met led verlichting. Simpel, maar geniaal idee en prachtig, eenvoudig uitgevoerd. Overbodige en lelijke draden van elektrische apparatuur leg je gewoon achter de plint.


Glas dat warmte afgeeft

Nieuwe radiator: glas


Pillow for working late

Verkrijgbaar in zelfde serie: a tie-pillow, a collar-pillow and a sleeve-pillow. Voor moest je in slaap vallen wanneer je laat werkt.
van Maja Ganszyniec.

Afvoerloze lavabo

Lavabo zonder afvoergaatje. Inspiratie kwam van vroegere tijden wanneer men nog teilen gebruikte om zich te wassen.
Nog een pluspunt: bij deze lavabo ben je je heel bewust hoeveel water je gebruikt en weggiet, terwijl bij gewone modellen met afvoer, meestal zelfs ook proper water de afvoer binnenstroomt. Van Maja Ganszyniec.





meer in detail: